Alexandru Oleinic - întruchiparea succesului

AO Sigur pe sine, pe ceea ce spune, dar și pe ceea ce face. Întotdeauna mai are ceva de zis, pentru că își dorește să fie primul în tot ceea ce face. Alexandru Oleinic, Ministrul Tehnologiilor Informaționale și Comunicațiilor este VIP-ul acestei săptămâni. O persoană interesantă și foarte impunătoare. La început lunii, Alexandru Oleinic a sărbătorit ce-a de-a 50-a aniversare. Eveniment ce a fost marcat de multe surprize și cadouri. Cu această ocazie, vă adresăm cele mai sincere urări de sănătate şi succes în tot ceea ce faceți.

Din interviul ce urmează puteți afla care au fost primele acțiuni întreprinse de ministru după investirea sa în funcție, care este pasiunea lui Alexandru Oleinic sau cum a fost momentul revenirii fiicei sale în țară.

1. Cum arată o zi din viaţa unui ministru?

Dimineața, pentru mine se începe la ora 6, iar la 7.30 sunt deja la serviciu. De regulă, la ora 8:00 petrec o mică ședință, cu viceminiștrii, discutăm probleme zilei, apreciem pozițiile pe marginea fiecărei și căile de soluționare. Toți își au sectoarele bine determinate și astfel se începe ziua de muncă. Toată ziua sunt implicat în diferite ședințe, întâlniri, vizite la întreprinderi, primirea cetățenilor. În fiecare zi am parte de o agendă foarte încărcată. Partea oficială a zilei de muncă se termină în jurul orei 18:00, după care vine partea neoficială, lucrul cu poșta guvernamentală, poșta electronică, analiza noutăților de domeniu, întâlniri neoficiale cu colegii de lucru, de partid. În cel mai bun caz o zi din viața mea de serviciu se termină în jurul orei 21:00, de regulă mult mai târziu.

1ao 2. În ce situaţie aţi găsit ministerul pe care îl conduceţi?

Au fost realizate multe acţiuni şi majoritatea activităţilor erau în conformitatea cu planul stabilit, dar suntem hotărâţi să ne mişcăm mai eficient, inclusiv cu scopul reformării anumitor domenii ale sectorului TIC.

3. Care a fost prima acţiune întreprinsă după învestirea în funcţia de Ministru?

Primul pas pe care l-am întreprins, imediat după preluarea atribuţiilor, a fost inventarierea tuturor rezultatelor obţinute de conducerea anterioară. Următoarea acţiune efectuată a fost realizarea planificării pentru perioada imediată a activităţii MTIC, în vederea identificării lacunelor existente la acea perioadă, dar şi a priorităţilor pentru perioada imediat următoare. Astfel, în baza celor identificate am revitalizat eforturile de elaborare a „Strategiei Tehnologiilor Informaţionale şi Comunicaţiilor”. În baza analizei efectuate şi inventarierii rezultatelor obţinute anterior au fost iniţiate sau continuate proiecte importante care sporesc accesibilitatea locuitorilor ţării la noile tehnologii: televiziunea digitală, internet de bandă largă, proiectul „Moldova Electronică” şi Serviciul Universal.

2ao 4. Ce obiective v-aţi propus pentru anul 2010, pentru îmbunătăţirea tehnologiilor informaționale din R. Moldova?

În anul 2010, MTIC urmează să elaboreze „Strategia de dezvoltare a societăţii informaţionale „Moldova electronică” v.2.0, care îşi propune drept obiectiv general: creşterea calităţii vieţii cetăţenilor prin sporirea competitivităţii Republicii Moldova, dezvoltarea sferelor economice, social-politice, culturale şi spirituale ale societăţii, perfecţionarea sistemului de administrare a statului, pe baza gestionării durabile a tehnologiilor informaţionale şi de comunicaţii. Această strategie revizuită va sta la baza multor iniţiative în sectorul TIC, inclusiv sporirea accesului la internet în bandă largă, implementarea televiziunii digitale, stimularea competiţiei în sector prin reglementare eficientă ş.a.

Un program foarte important care va fi elaborat în 2010, Programul de implementare a Serviciului universal, va permite asigurarea cetăţenilor RM cu un set minim garantat de servicii în comunicaţii electronice la preţuri accesibile la un anumit nivel de calitate, indiferent de localizarea lor geografică.

Şi poate cel mai important şi ambiţios din toate este proiectul, care abia acum demarează, menit să aducă serviciile Guvernului cât mai aproape de cetăţeni, de mediul de afaceri şi chiar de funcţionarii publici spre beneficiul tuturor. De asemenea dorim să realizăm acest lucru într-un mod în care, ulterior, să putem capitaliza prin transmiterea experienţei noastre altor state din CSI.

3ao 5. Care este problema cea mai urgentă pe care ministerul Dvs. trebuie să o rezolve?

Orice problemă urgentă necesită înainte de toate o planificare eficientă, care în mare măsură va determina atingerea rezultatului scontat. La moment, toate eforturile le concentrăm la definitivarea Strategiei Tehnologiilor Informaţionale şi Comunicaţiilor, urmărind scopul transformării sectorului TIC într-un sector economic bine consolidat, eficient şi competitiv.

Priorităţile acestei strategii sunt direcţionate spre atragerea investiţiilor în domeniu, precum şi stimularea diversificării ofertei industriilor din sectorul TIC.

6. Dacă R. Moldova ar avea un președinte jurnalist ar fi bine sau nu, credeți că ar fi prea mare democrație?

Fiecare țară își merită conducătorii săi. Până la urmă nu contează ce profesie are viitorul președinte, cele mai importante sunt calitățile personale și experiența obținută. Ceea ce ține de alegerile în țara noastră, desigur aici, în primul rând, depinde de partidul cui îi revine postul dat, în urma coaliției sau partajării. În marea majoritate a cazurilor candidatul este și liderul acestui partid. Obligațiunea pricipală a fiecărui lider este de a-și aduce echipa în Parlament. Iar alegătorul este cel care îi apreciază calitățile și în acest caz nu depinde profesia persoanei. Ceea ce ține de profesie consider că aceasta, în principiu, nu este un obstacol. Astfel, eu cred că un jurnalist foarte bine pregătit, iscusit și cu experiență are toate șansele să devină președinte.

7. A fost greu să aveți o carieră atât de solicitantă și să vă construiți o familie reușită în același timp?

Familia mea, întotdeauna a avut de suferit în urma carierei mele, deoarece serviciul îmi ocupă aproape tot timpul. Însă, m-am străduit mereu să-mi apăr familia de problemele mele, cu toate că nu mi-a reușit întotdeauna. Pentru mine, familia este o cetate, ca cea de Soroca în care mă simt bine. Cei mai dificili au fost acei 8 ani de opoziție în Parlament. Au fost ani dificili când și prietenii mei puneau la îndoială toate învinuirile aduse de comuniștii la dresa mea, doar familia a crezut în nevinovăția mea. Totuși, timpul a dovedit dreptatea, sunt convins că reușita oricărei familii sunt încercările care trebuie să le depășească, atât cele bune, cât și cele rele. Până acum și noi am reușit.

8. Fiica Dvs., Elena, s-a întors în Moldova, după mai mulți ani de studii în străinătate. Care sunt succesele ei și cum o vedeți integrată în societatea noastră?

Elena, este unicul copil ce întruchipează tot trecutul și viitorul familiei noastre. Într-adevăr, mai mulți ani și-a făcut studiile în Marea Britanie. A studiat economia la universitatea din Londra și a făcut masteratul la Școala Economică din același oraș. Este un vis realizat al familiei noastre, faptul că este acum alături de noi. Cred că este printre primii specialiști care absolvind facultățile în străinătate s-a întors în țară, cu toate că a avut multe oferte de a lucra în Londra, Germania, Franța. Decizia de a reveni îi aparține, iar integrarea în societatea noastră după mai mulți ani de lipsă este cam anevoioasă, dar sunt convins că Elena are caracter, știe ce vrea și va depăși toate obstacolele. Aceasta a dovedit deja prin rezultatele forte bune obținute în timpul studiilor.

9. Recent ați sărbătorit o aniversare foarte frumoasă? Care au fost cele mai neobișnuite cadouri pe care le-ați primit?

Într-adevăr este o aniversare frumoasă, ceva neobișnuit. O senzație nouă. Multe am reușit a face, sunt convins că multe au mai rămas de făcut, dar voi reuși. Cel mai onorabil cadou a fost desemnarea de către președintele R. Moldovei cu ”Ordinul de Onoare”, este o apreciere destul de înaltă, dar și un avans destul de mare. Un alt cadou de mare valoare au fost aprecierile prietenilor și ale colegilor mei. Totuși, cel mai valoros cadou l-am primit din partea fiicei Elena.

10. Știu că aveți pasiunea pentru cai. De când aveți această pasiune și de ce anume acest animal?

Pasiunea față de cai o am din copilărie, atunci când pășteam caii colhozului. Era foarte amuzant. Acum am doi cai de rasă care se află la școala de hipism și participă la toate competițiile naționale și internaționale. Mă mândresc cu ei, pentru că au obținut rezultate destul de bune. Atunci când am timp liber, ceea ce se întâmplă din ce în ce mai rar, merg și eu la antrenamente cu fiica Elena.

11. Cu ce asociați politica din Republica Moldova?

Eu, asociez ceea ce se întâmplă în R. Moldova în ultimii 20 de ani cu calea lui Moise. Această perioadă o asimilez cu cei 40 de ani ai lui Moise, o perioadă obligatorie pentru orice națiune. Moldova, după trecerea a 20 de ani de independență, parcă, din nou suntem la început de cale. Iarăși reforme, căutări, zbucium, negocieri, aprecieri, cine suntem și unde mergem. Sunt convins că viitorul țării este în mâinele tinerei generații care acum începe a veni în politică. Acest viitor le aparține lor, iar noi trebuie să le creăm fundamentul. Sunt încrezut că Moldova va deveni o țară bogată, păstrând cultura și tradițiile, o țară integră și europeană.

12. Se apropie sărbătorile de iarnă. Domnule ministru, adresați un mesaj de felicitare cu această ocazie cititorilor noștri.

Pentru fiecare Anul Nou este un eveniment așteptat. Doresc tuturor ca nou an, 2010 să fie unul bogat, cu realizări frumoase, plin de bucurii, sănătate, succese, iar Moș Crăciun să vă aducă cele mai simpatice cadouri.

Politik.md

Posted in Etichete: , , , |

0 comentarii: