Prin privatizarea dubioasă a Companiei “Moldasig”, statul a fost prejudiciat de circa 40 mln dolari – susţine deputatul AMN Alexandru Oleinic.

În numele AMN, deputatul Alexandru Oleinic a solicitat astăzi Parlamentului includerea, în regim de urgenţă, în ordinea de zi, a iniţiativei legislative nr.3182, din 12.11.2008, privind formarea unei Comisii parlamentare de anchetă pentru controlul legalităţii tranzacţiei de 3 mln euro, sumă vărsată de LINEKERS Investments Limited în contul Companiei “Moldasig”.
Necesitatea creării unei astfel de comisii de anchetă a parvenit în urma constării faptului că, tranzacţia de majorare a capitalului social a companiei “Moldasig” este o privatizare ilicită a companiei.
Parlamentarul a sensibilizat opinia publică şi plenul Parlamentului asupra afacerii dubioase efectuate privind Compania „Moldasig”, în care sunt implicate şi structurile statutului.
Problema este, că statul, care în 2002 a fondat compania de asigurări “Moldasig” în scopul măririi accesului la piaţa de asigurări a întreprinderilor de stat, obligate şi impuse să încheie contracte de asigurare numai cu compania “Moldasig” SRL şi, prin intermediul căreia s-au gestionat majoritatea fondurilor pentru asigurarea agenţilor economici din sectorul agrar (bani, care au fost alocaţi din bugetul de stat) - printr-o simplă decizie de majorare a capitalului social, practic a cedat o întreprindere cu o valoare de minimum 40 milioane dolari unei societăţi, înregistrată într-o zonă offshore, - fără a obţine nici un venit.
Caracterul dubios al afacerii rezultă din informaţiile obţinute de deputatul Alexandru Oleinic sub forma unui răspuns la interpelarea prin care le-a solicitat fondatorilor companiei să motiveze decizia de majorare a capitalului social al companiei. Astfel, această decizie a fost aprobată de adunarea extraordinară a asociaţilor, în timp ce Ministerul Economiei şi Comerţului menţionează, într-un răspuns dat deputatului, că majorarea capitalului social al Companiei “Moldasig” s-a produs în baza deciziilor organelor de conducere ale asociaţilor şi că statul, de fapt, nu deţine o cotă-parte de participare directă în Companie.
Deputatul AMN contestă argumentul, pentru că asociaţi ai Companiei “Moldasig” sunt şi “Banca de Economii”, în care statul deţine pachetul de control, şi Întreprinderile de stat “Calea Ferată a Moldovei” şi “Poşta Moldovei”. Altfel spus – statul, acceptând privatizarea ascunsă a Companiei “Moldasig”, a participat, în detrimentul contribuabililor, la cea mai dubioasă afacere din ultimii 15 ani.
Tradiţional, propunerea avansată de fracţiunea parlamentară AMN nu a fost susţinută de reprezentanţii fracţiunii majoritare comuniste, care de fapt sunt tot mai mult implicaţi în afaceri de acest gen.
Tot astăzi, la “Ora Guvernului” deputatul Alexandru Oleinic a solicitat Procuraturii Generale a Republicii Moldova, Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare, Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei, Agenţiei Naţionale pentru concurenţă şi Guvernului să se expună asupra legalităţii tranzacţiei de majorare a capitalului social al companiei “Moldasig” SRL.

0 comentarii: