Iniţiativa a deputaţilor AMN: A. Oleinic şi V. Cosarciuc v-a pune capăt discriminării lucrătorilor din sfera educaţiei faţă de alte categorii!


Prin iniţiativa legislativă pentru modificarea şi completarea Legii privind pensiile de asigurări sociale de stat, depusă în Parlamentul RM la 6 noiembrie 2008, deputaţii AMN propun ca pensiile lucrătorilor din sfera educaţiei să fie calculate în cuantum de 75% din venitul mediu lunar realizat pentru ultimele 60 de luni de activitate.
În Republica Moldova, pensia medie este cea mai mică în Europa de Sud-Est şi CSI şi constituie circa 660 lei. Asemenea pensii primesc majoritatea pensionarilor care au lucrat în învăţământ, medicină, agricultură, industrie etc.
Astăzi 15,6% dintre profesorii din învăţământul preuniversitar sunt pensionari. Tinerii profesori reprezintă doar 8% din numărul total, dar şi aceştia se angajează doar pentru indemnizaţiile de 30 mii lei, oferite tinerelor cadre din mediul rural, şi pleacă după primul an de muncă speriaţi de salariile foarte mici. Peste 3 mii de locuri rămân vacante în şcoli şi licee. Un profesor cu studii superioare este remunerat pentru o normă cu 785 lei pe lună. 57% din profesori sunt nevoiţi să lucreze cu normă majorată (1,5-1,75) pentru a supravieţui.
Finanţarea sistemului de pensionare în educaţiei nu se implementează ca o politică de stat îndreptată spre îmbunătăţirea serviciilor de educaţie pentru cetăţeni, ci mai degrabă pentru a menţine sub control pasiv cea mai largă categorie de pensionari şi angajaţi bugetari ai ţării. Acestea primesc în continuare cele mai mici pensii şi salarii pe ţară, sub nivelul minimului de existenţă pe economie. În Republica Moldova se aplică metode discriminatorii de calculare a pensiilor în urma cărora decalajul dintre pensia oamenilor de rând şi a funcţionarilor şi demnitarilor fiind considerabil.
Dacă mărimea medie a pensiei lucrătorilor din educaţie constituie 457,7 lei, atunci, pensia şefului statului este de cea 7500 lei, a procurorilor - 4452 lei, a deputaţilor - 4300 lei.
Pe când funcţionarii publici primesc pensii de 75% din propriul salariu, angajaţii din educaţie nici 40% din salariul mediu pe ţară, bani care nu ajung nicicum unei persoane pentru cheltuielile elementare de consum.
Adoptarea proiectului de Lege pentru completarea Legii privind pensiile de asigurări sociale de stat va stabili cadrul legal pentru calcularea pensiilor lucrătorilor din educaţie similară cu cea a funcţionarilor publici şi va asigura echitatea socială pentru profesorii care au educat generaţii întregi pe parcursul celor 30-40 ani de activitate.

0 comentarii: