Fiecare cetăţean a plătit câte 700 lei pentru „reforma” de amnistiere a capitalului.

Rezultatul implementării „revoluţiei economice” (Legii privind legalizarea capitalului, amnistierea fiscală şi cota zero pe profitul reinvestit) confirmă o dată în plus populismul iniţiativelor guvernării comuniste.
Procedura de legalizare a capitalului şi amnistiere sfârşeşte la 31 decembrie 2008. În legătură cu aceasta, deputatul AMN Alexandru Oleinic a întrebat Guvernul RM despre efectele economice reale ale acestor iniţiative şi veniturile obţinute la bugetul de stat în urma implementării lor .
Alexandru Oleinic a reamintit, că, la momentul lansării iniţiativei de amnistiere a capitalului în aprilie 2007, Guvernul a estimat venituri la buget în sumă de 500 mil. lei, dar s-au încasat doar 3.5 mil. lei (sau de 142 de ori mai puţin). În anul 2008, din suma planificată de 295 mil. lei au fost încasate doar 8 milioane.
Este important faptul, că această „reformă” a costat 2.5 miliarde lei, ceea ce înseamnă că fiecare cetăţean a plătit câte 700 de lei. Într-adevăr, la 1 ianuarie 2007 datoriile agenţilor economici fata de bugetul public naţional se cifrau la circa 2 mlrd lei. Costurile iniţiativei de stabilire a cotei zero la impozitul pe venit al persoanelor juridice au fost estimate la circa 500-600 mil. lei.
Scopul declarat al iniţiativelor de liberalizare a economiei prin amnistia capitalului, amnistia fiscală şi cota zero la impozitul pe venit al persoanelor juridice (aşa numita „Revoluţie Economică”), a fost sporirea capitalizării economiei, intensificarea procesului investiţional şi creşterea transparenţei. Guvernarea comunistă ne asigura că aceste măsuri neapărat vor stimula agenţii economici să iasă din zona tenebrului.
Totuşi, experţii în materie au avertizat de nenumărate ori, că iniţiativele denotă o lipsă vădită de strategie pe termen lung a guvernării. De asemenea, s-a menţionat că Guvernul nu ştie exact cu ce se va solda această „politică economică netradiţională”. Reprezentanţii FMI şi ai Băncii Mondiale, chiar dacă mai diplomatic, totuşi au spus ferm că iniţiativele vor avea efect negativ asupra bugetului de stat şi disciplinei fiscale. Mai mult, aceasta va duce chiar la stimularea economiei tenebre. Ultimele remanieri de cadre, din cadrul organelor publice centrale, cât şi deciziile Guvernului au confirmat temerile de atunci ale experţilor şi instituţiilor internaţionale.
În acest context, deputatul Alexandru Oleinic a cerut Guvernului să prezinte cifre concrete în ceea ce priveşte:
- suma capitalului legalizat până la moment;
- investiţiile incrementale (adiţionale) în sectorul de producere, care se presupune că s-au făcut, datorită cotei zero la impozitul pe profitul re-investit;
- sumele restanţelor anulate prin procedura de amnistiere fiscală şi efectul lor economic (pentru a justifica contribuţia fiecărui cetăţean la anularea datoriilor rău-platinicilor);
- suma datoriilor acumulate, din 1 ianuarie 2007 şi până în prezent, de către agenţii economici, care au beneficiat de amnistie fiscală, la bugetul de stat şi bugetul fondului de asigurări sociale;
- suma incrementală (adiţională) a venitului obţinut la bugetul de stat pe parcursul anilor 2007 şi 2008, în rezultatul creşterii activităţii economice în economia naţională, care a fost generată de aşa numit-a „revoluţie economică” moldovenească .

0 comentarii: