Alexandru Oleinic : Guvernarea comunistă neagă efectele crizei mondiale doar în scopuri electorale.

În cadrul „Orei Guvernului” Deputatul AMN Alexandru Oleinic a interpelat Guvernul despre măsurile planificate şi întreprinse întru evitarea impactului crizei mondiale asupra economiei naţionale şi a sistemului financiar, susţinând că indiferenţa Guvernului faţă de problema crizei va lovi dur în sectorul real şi financiar al economiei naţionale.
Cred că este timpul să înţelegem că situaţia Republicii Moldova este diferită de cea a ţărilor din Vest, în ceea ce priveşte criza economică globală: în Vest, criza de lichiditate care a apărut în sistemul financiar tot mai mult riscă să afecteze grav întreprinderile din sectorul real al economiei. La noi însă situaţia e inversă - criza care deja se întâmplă în sectorul real al economiei – poate aduce la o criză în sectorul financiar.
În condiţiile în care toate ţările vorbesc despre cum îi afectează criza, dar – şi mai important – despre cum ei luptă cu premisele şi eventualele consecinţe, elaborând şi implementând măsuri de urgenţă, Guvernul Republicii Moldova, asigură toată lumea că criza nu ne va afecta, dar şi mai ridicol - precum că Moldova poate chiar beneficia de pe urma crizei. Astfel autorităţile moldovene încearcă să creeze iluzia unui paradis financiar pe fundalul crizei mondiale, dorind să convingă societatea, în prag de alegeri, că economia moldovenească nu va fi afectată.
Majoritatea ţărilor întreprind măsuri de protejare nu doar a sistemului financiar, ci şi a sectorului real al economiei, prin relaxarea politicii monetare şi prin influxuri financiare, apelând la suportul organismelor financiare internaţionale. Cel mai recent şi mai apropiat exemplu este Ucraina, care a negociat urgent cu FMI un credit de 16.4 miliarde dolari, pentru a stimula economia în condiţiile crizei economice globale.
Stabilitatea aparentă a sistemului financiar-bancar este asigurată exclusiv din contul stopării practic totale a creditării. Agenţii economici din sectorul non-financiar deja suportă consecinţele crizei, deoarece băncile nu-i creditează ; bugetul le reţine plăţile, iar ei – la rândul lor – nu se pot achita cu partenerii lor şi chiar cu băncile. Iar politicile macroeconomice întreprinse de Guvern în ultimii ani au dus la erodarea capacităţii economiei noastre de a produce bunuri şi servicii, dar şi mai important – de a produce locuri de muncă şi bunăstare pentru cetăţenii noştri.

0 comentarii: