Moldova are cel mai înalt ritm de scădere a producţiei industriale, Alexandru Oleinic, AMN

oleinic1 Republica Moldova este a doua ţară din spaţiul ex-sovietic, care, în rezultatul aprofundării crizei economice, înregistrează сel mai înalt ritm de scădere a producţiei industriale - cu peste 24 la sută, a declarat Alexandru Oleinic, deputat Alianța ”Moldova Noastră” (AMN) în cadrul ședinței Parlamentului de miercuri, 10 iunie, transmite Politik.

”Exporturile s-au diminuat cu peste 20 la sută, fapt ce a condus la scăderea dramatică a veniturilor fiscale zilnice în bugetul de stat cu 32 la sută faţă de anul trecut şi la majorarea deficitului până la 10% din PIB, ceea ce constituie peste 1 miliard de dolari”, a spus Oleinic.

De asemenea s-a observat o scăderea a investiţiilor capitale, cu peste 40 la sută, ceea ce pune în pericol realizarea tuturor proiectelor investiţionale incluse în bugetul de stat pentru anul 2009.

La ora actuală, țara noastră are nevoie de un plan anticriză, ”la care AMN a intervenit cu propuneri concrete, iar Guvernarea însă, s-a încăpăţânat să recunoască criza iminentă, care, începând cu luna august 2008, se manifesta tot mai vizibil în R. Moldova. În schimb, Guvernarea a preferat să ascundă acest lucru, a utilizat din plin mijloacele mass-media pentru a induce populaţiei un sentiment fals de stabilitate şi o aparenţă a bunăstării”, a adăugat Alexandru Oleinic.

Încercările Guvernului de a face faţă situaţiei dificile de a-şi acoperi deficitul bugetar prin utilizarea mijloacelor Băncii Naţionale, este o încălcare flagrantă a legislaţiei în vigoare şi o intervenţie periculoasă în politică monetară a ţării.

”Realitatea arată că am plătit pensiile şi salariile bugetarilor nu din contul unei creşteri economice reale, ci din contul creşterii numărului celor, care au fost forţaţi să plece peste hotare. Cu alte cuvinte, în loc să creăm un mediu cu adevărat favorabil pentru întreprinzătorii locali şi străini, noi preferăm să avem cât mai multă lume care să lucreze peste hotare, banii cărora să stimuleze importurile, iar statul nu face altceva decât să colecteze taxe vamale, TVA şi alte plăţi la importuri.

Mai mult, în felul acesta, apriori au fost discriminaţi exportatorii, cei care creează locuri de muncă reale, aici, în ţara noastră. Plecarea moldovenilor peste hotare este şi el un exod, un tribut plătit de către societate pentru incapacitatea guvernării de a dezvolta o economie reală şi de a crea locuri de muncă. Alianța ”Moldova Noastră” pe parcursul ultimilor patru ani a insistat ca guvernul să stimuleze producerea locală de bunuri şi servicii, propunând mecanisme şi soluţii concrete”, a specificat deputatul AMN.

Este incorect să afirmăm că diferendul transnistrean este cauza insucceselor noastre economice şi sociale. Guvernarea ar trebui să recunoască şi să-şi asume responsabilitatea pentru acest lucru. Anume succesele noastre economice şi sociale este soluţia şi, poate unica soluţie, a diferendului transnistrean, a conchis Oleinic.

0 comentarii: